De slagkracht van Fortuin

Met één product in verschillende schappen

Met 181 jaar ervaring in pepermunt en snoep heeft Fortuin Dokkum een goede positie op de Nederlandse markt weten te bemachtigen. In het buitenland is er nog terrein te winnen. Albert de Vries, international sales manager bij Fortuin, richt zijn pijlen voornamelijk op de VS en Engeland. “Op de beurzen is er enthousiast gereageerd op onze concepten. Ik durf te stellen dat ons Crumbles-concept de enige is die de potentie heeft om op verschillende plekken in het schap terecht te komen.”

Fortuin heeft de ambitie om internationaal te gaan groeien. Waarom eigenlijk? 

“Tachtig procent van ons volume blijft in Nederland en in een klein deel van België. Wij denken dat we met onze producten en innovaties écht wat kunnen toevoegen in bijvoorbeeld de VS. Mintproducten zijn zowel in de VS als de UK heel bekend en populair.”  

Jullie waren begin dit jaar aanwezig op beurzen als ISM Cologne en Sweets & Snacks Chicago. Jullie hebben daar verschillende innovaties laten zien. Hoe werd daarop gereageerd? 

“Heel positief. Zowel de Wilhelmina Mints als het  Crumbles-concept deden het heel goed.  

Fortuin kan met haar producten trends en behoeftes afdekken en dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de Crumbles. Deze snoepjes hebben een zachte structuur en een smaakje, gecombineerd met pepermunt. Doordat we verschillende varianten hebben gemaakt, zouden ze potentieel op verschillende plekken in het schap kunnen liggen.” 

“We hebben echt gekeken naar smaken die het buiten Nederland goed doen, bijvoorbeeld fruit en cappuccino. Toch merken we dat met name de chocoladevariant echt als interessant wordt gezien door internationale klanten. Heel veel inkopers uit de VS en Engeland waren hier enthousiast over. We hebben dan ook veel nieuwe leads én klanten kunnen werven.” 

 Je noemde dat Fortuin met haar producten veel trends en behoeftes af kan dekken. Waarin komt dat nog meer terug? 

“Eén peppermint kan je op verschillende plekken terugvinden in het schap. Bijvoorbeeld bij de functionals als verfrisser, in het snoepschap met een laagje fruit en bij kassa in sugar free-variant. Een pepermuntje in het veganschap of een private label-product in de main stream- schappen behoort ook nog tot de mogelijkheden. Met één suppliership kan je dan dus veel behoeftes afdekken. Dat maakt Fortuin ideaal om mee samen te werken. Verder zijn we nu bezig met een koshercertificering. Er is namelijk een grote markt voor kosherproducten. Wij zijn inmiddels ook al halal-gecertificeerd, dus de koshercertificering zou een hele mooie toevoeging zijn.  

Wat trekt internationale klanten nog meer aan? 

“In Amerika zijn ze gek op alles wat uit Europa komt en wat een rijke historie heeft. Daar voldoen wij natuurlijk aan. Voor de koper is het ook belangrijk dat de producten waarde toevoegen en onderscheidend zijn. Ik denk dat we op die vlakken goed bezig zijn.” 

Even terug naar de beurzen. Jullie kijken daar natuurlijk ook naar andere stands. Welke trends hebben jullie dit jaar gezien? En hoe spelen jullie hierop in? 

“We zien dat er steeds meer portieverpakkingen zijn. Dit komt doordat de huishoudens steeds kleiner worden en rekening wordt gehouden met snacks voor onderweg. Dit zorgt natuurlijk wel voor meer plasticvervuiling. Nagenoeg alle Wilhelminaproducten zijn daarom ook van FSC-papier gemaakt. Daarmee zijn wij een voorloper op de markt. Verder zet de vegan en suikervrije trend ook door. Alle Wilhelmina producten zijn al vegan en een deel ook suikervrij. De functional trend vind ik ook wel interessant. Dit zijn producten waaraan vitamines of smaakstoffen worden toegevoegd die een gunstige uitwerking hebben op het lichaam. Denk aan kurkuma, gember of groene thee. Op de beurzen hebben we de Wilhelmina Mints gelanceerd, die hierop inspelen.”  

Suikervrij is dus een trend, maar voor jullie waarschijnlijk ook een uitdaging, gezien veel van jullie producten suiker bevatten. Hoe gaan jullie daarmee om? En met wat voor uitdagingen hebben jullie verder te maken? 

Wat aan de andere kant zien we dat mensen ook willen blijven genieten van een lekker fris snoepje. We verwachten dat dit ook zal blijven. En als je het met mate eet, moet dat kunnen wat ons betreft.” 

“Naast de suikervrije trend hebben we nog te maken met duurder wordende grondstoffen. Ook zijn er gewoon minder grondstoffen beschikbaar. Dit vraagt om efficiënt werken en volgens mij gaan we op dat gebied de goede kant op. Plasticvervuiling is natuurlijk ook een groot probleem. We proberen een positief verschil te maken door producten duurzamer te verpakken; beter recyclebaar of door bijvoorbeeld gebruik te maken van papieren verpakkingen. We willen op dit gebied meer stappen gaan maken.” 

Wat hoop je voor de toekomst van Fortuin? 

“Dat we onszelf en onze klanten kunnen blijven verrassen met innoverende en kwalitatief goede producten die echt iets toevoegen aan de schappen. En natuurlijk dat we internationaal meer voet aan de grond krijgen, bijvoorbeeld in Engeland en Amerika.” 


 

Nieuws & Media

Pepermunt als medicijn?  

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland…

Lees meer nieuws

We denken graag met je mee!

Nico van der Wal, Nationaal accountmanager Fortuin

+31 (0)519 – 29 44 55 | [email protected]