Geschiedenis van Fortuin

Van banket- en suikerbakker tot expert op het gebied van pepermunt. Bij Fortuin blijven we altijd ontwikkelen. Het begon allemaal met Willem Hendriks Fortuin, in 1842.

Fortuin werd in 1842 opgericht door Willem Hendrik Fortuin in het Friese Lemmer. Niet veel later verhuisde de banketbakkerij naar de stad Dokkum, waar het bedrijf vandaag de dag nog altijd gevestigd is.

Sinds de oprichting is het aantal klanten fors gestegen en is het afzetgebied gegroeid van regionaal en nationaal naar wereldwijd. Deze groei ging gepaard met een shift van handmatige naar machinale productie en nog steeds zoeken we naar innovatieve oplossingen om processen te optimaliseren en de consument te blijven verrassen met onze soorten snoep en mints.

Groei en vooruitgang staan, samen met betrouwbaarheid en kwaliteit, bij Fortuin nog altijd voorop.

Enkele historische hoogtepunten

1842
Willem Hendriks Fortuin begint als
banket- en suikerbakker in Dokkum. 

1883
Na de dood van zijn vader neemt Gurbe Jan Fortuin de zaak over. Hij introduceert stoommachines en is er trots op dat hij meegaat met de tijd, getuige dit briefhoofd.

1888
Het Friese bedrijf ontwikkelt zich door de jaren heen tot luxe suikerbakkerij en in 1888 wordt de stap gezet naar een industriële suikerwerkfabriek. Er volgen vele klassiekers, waaronder de alom bekende vruchtenhartjes, ijsbonbons, salmiak pastilles en het paradepaardje Wilhelmina pepermunt.

1892
De firma jubileert en Gurbe Jan Fortuin vraagt koningin Wilhelmina (dan 12 jaar) of hij ter gelegenheid van de verjaardag een pepermuntje naar haar mag vernoemen. Haar moeder – regentes koningin Emma – antwoordt dat ze hem daarin vrij laat. Opvallend feit: haar brief heeft nog een rouwrand, omdat haar man, Wilhelmina’s vader koning Willem III, in 1890 is overleden.

Op elk Wilhelmina pepermuntje is het portret van koningin Wilhelmina te herkennen. Het pepermuntje valt zo in de smaak bij de Koninklijke familie, dat Fortuin in 1896 het predicaat Hofleverancier ontvangt. Tot op de dag van vandaag is Fortuin nog steeds Hofleverancier en zijn de Wilhelmina pepermuntjes nog altijd vorstelijk van smaak en alom verkrijgbaar. 

1942
Het honderdjarig bestaan van NV Suikerwerkenfabriek v/h Fa. W.H. Fortuin valt midden in de Tweede Wereldoorlog. Er is geen reden tot feestvieren, maar de firma bedankt haar afnemers voor hun trouw en het vertrouwen.

1965
Het verzamelen van speldjes is een grote rage en Fortuin kan niet achterblijven. Bij iedere zak ijsbonbons ontvangen consumenten in 1965 een prachtig speldje ter waarde van 69 cent.

1969
In verband met de afsluiting van de Lauwerszee is koningin Juliana in het noorden van het land. Bij deze gelegenheid neemt zij ‘’een mooi pakket producten’’ in ontvangst.

1976
Bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwbouw aan de Fortuinweg 2 mag elk personeelslid een keer de heimachine bedienen.

1982
Fortuin Dockum BV wordt overgenomen door het familiebedrijf Hellema uit Hallum.

2010
De lancering van de Fortuin ZwartWit is zo succesvol dat Fortuin in 2010 een wheel of retail wint.

2016
Fortuin lanceert een nieuw merk waaronder alle salmiak- en zwartwitproducten komen te vallen: SIL

2018
Nederlands meest bekende pepermuntje krijgt een volledig nieuwe uitstraling.

2020
We ontwikkelen continu. Met onze producten maar ook op het gebied van duurzaamheid. Sinds 2020 maken we steeds meer gebruik van papieren verpakkingen. Bijvoorbeeld bij de singlepacks van Wilhelmina, waarmee we jaarlijks maar liefst 14.512 kg plastic per jaar besparen!

2021
Het jaar waarin we ons vegan assortiment introduceren. Onze pepermunt en suikervrije pepermunt is vanaf nu standaard helemaal vegan en de zwart wit is ook in vegan variant verkrijgbaar. De optimalisering valt goed in de smaak, Wilhelmina pepermunt is ook dit jaar weer als lekkerste getest!

2022

Fortuin viert haar 180-jarig jubileum en er is nog meer reden voor feest want Wilhelmina, het bekendste merk pepermunt van Fortuin, viert dit jaar haar 130-jarig bestaan. Er rolden in al die jaren al miljarden pepermuntjes, salmiakpastilles en vruchtenhartjes van de band en er volgen nog meer.

Ontwikkel met ons mee

We begonnen in 1842 en blijven onszelf nog elke dag verbeteren. Daarvoor innoveren we continu en zoeken we altijd naar de beste smaak- en productcombinaties.

Benieuwd wat we voor jouw merk kunnen doen?

Nico van der Wal, Nationaal accountmanager Fortuin

+31 (0)519 – 29 44 55 | [email protected]