Pepermunt als medicijn?  

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van het prikkelbare darmsyndroom of functionele buikpijn. Deze veelvoorkomende aandoeningen veroorzaken chronische buikpijn, zonder onderliggende medische oorzaak. Het St. Antonius Ziekenhuis onderzoekt of door pepermuntolie en pepermunt de pijnklachten verminderd kunnen worden. De studie wordt gedaan met 13 verschillende ziekenhuizen in Nederland. Aan het onderzoek doen ongeveer 240 kinderen mee. Wilhelmina ondersteunt dit onderzoek door het beschikbaar stellen van pepermunt. 

St. Antonius Ziekenhuis doet wetenschappelijk onderzoek  

Pepermuntolie is afkomstig vanuit de muntplant en wordt al heel lang gebruikt bij darmproblemen. Carin Bunkers, verpleegkundig specialist, legt uit: “Inmiddels weten we uit laboratoriumproeven dat pepermuntolie de darmspieren kan laten ontspannen en de pijnsignalen uit de buik kan verminderen. Bij volwassenen met chronische buikpijn is al aangetoond dat capsules met pepermuntolie effectiever zijn dan placebo’s bij het verminderen van de buikpijn. Bij volwassenen lijkt de inzet van pepermuntolie een gunstige werking te hebben, over de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend.” 

Over het onderzoek  

De kinderen worden gedurende 8 weken behandeld met pepermuntolie-capsules, placebo-capsules of pepermuntjes. De kinderen worden via loting ingedeeld in drie groepen: zij krijgen pepermuntolie-capsules, placebo-capsules of Wilhelmina pepermuntjes. 

Na de behandeling 

Na de behandeling volgt het St. Antonius Ziekenhuis de kinderen nog 4 weken. Gedurende de totale studieperiode van 12 weken vragen de onderzoekers de kinderen een buikpijndagboek in te vullen via een app, waarin kan worden aangegeven hoe vaak ze buikpijn hadden, hoe erg de buikpijn was en of hij/zij extra pijnstillers zoals paracetamol heeft gebruikt.  

Ook vragen ze de kinderen voor en na afloop van de behandeling vragenlijsten in te vullen over de kwaliteit van leven, gevoelens van angst en depressie, en andere zaken zoals schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de pillen. Het wetenschappelijk onderzoek zal drie jaar duren. 

Rene Alkema, commercieel directeur bij Fortuin Dockum B.V. “We zijn trots dat we een kleine bijdrage aan dit onderzoek kunnen leveren door pepermunt beschikbaar te stellen. We hopen dat het onderzoek resultaten oplevert waar de kinderen baat bij hebben.” 

Nieuws & Media

Pepermunt als medicijn?  

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland…

Lees meer nieuws
Onze beloften
Duurzaam Van groene energie tot verpakking
One-stop shop Al je wensen uit één bakkerij
Natuurlijk Altijd de beste ingrediënten
Behoud van kwaliteit Ieder koekje doet ertoe
Veiligheid Check, check, dubbel check
Nederlands Van Hollandse bodem

We denken graag met je mee!

Rene Alkema, Commercieel Directeur Fortuin

+31 (0)519 – 29 44 55 | [email protected]